• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У НАДС відбувся Міжнародний семінар «Організація переговорного процесу у ЄС: Досвід зарубіжних країн»
опубліковано 08 травня 2024 року о 19:09

«Єврокомісія підготувала проект переговорної рамки, що визначає принципи та процедури ведення переговорів про вступ до ЄС і засвідчує позицію ЄС🇪🇺 щодо перемовин. Ці рамки для кожної країни-кандидата мають особливості. Україні🇺🇦 важливо їх розуміти. Тому метою семінару є обмін досвідом щодо концептуальних аспектів процесів прийняття рішень та динаміки переговорів між країнами-членами ЄС». Про це заявила Голова НАДС Наталія Алюшина, відкриваючи Міжнародний семінар, організований Агентством спільно з Вищою школою публічного управління, Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні та Hanns Seidel Stiftung Ukraine / Hanns-Seidel-Stiftung.

На думку Голови НАДС, Україна потребує усвідомлення досвіду переговорних процесів щодо приєднання до ЄС країн-членів та країн-кандидатів на членство. Кожен практичний кейс надає уявлення, що саме ЄС вимагає від кандидатів і яких ускладнень на цьому шляху можна очікувати. 

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час онлайн включення  висловила вдячність держслужбовцям за вагомий внесок у євроінтеграційні здобутки України. 

«Після початку повномасштабної війни ви неодноразово підтверджували колосальну спроможність України як європейської держави, та зокрема української державної служби, а також відкритість до взаємодії з громадянським суспільством. Вся Європа була мобілізована, щоб Україна отримала статус кандидата. Ми заповнили «книгу державності» України –  опитувальник, який у максимально короткі терміни передали Єврокомісії. Все це було б неможливо без постійної взаємодії понад 80 державних органів, політичної мобілізації всієї держави, інклюзивного діалогу з громадянами», – зазначила Ольга Стефанішина.

Вона нагадала, що Україна завчасно підготувалася до початку перемовин про вступ до Євросоюзу, зокрема, здійснивши селф-скринінг відповідності українського законодавства праву ЄС.

«Такий підхід – попереднє планування і моделювання - буде застосовувати й надалі. За 2 місяці ми увійдемо в активну фазу переговорів, і вже в кінці червня прагнемо представити свою переговорну позицію. Наша спільна з ЄС позиція – Україна потрібна Європейському Союзу, так само як і ЄС – Україні. Сьогодні наша ідентичність не викликає питань. Україна вже розглядається країнами Євросоюзу як майбутній член. Сьогодні є стійке усвідомлення – вступ нашої держави до ЄС – це лише питання часу. Питання про те, скільки часу нам знадобиться, залежить від нас», – підкреслила Віцепрем’єрка.  

«Ключовим аспектом на шляху до ЄС є продовження реформ, зокрема у сфері публічної служби. Пріоритетним є питання дотримання домовленостей з європейськими партнерами. Зокрема, щодо відкритих конкурсів щодо зайняття посад державної служби, призупинених на період воєнного стану. Ми свідомі, що відмова від конкурсних процедур є виключно тимчасовою нормою. Тому заклали у законодавстві норму щодо їх відновлення після завершення воєнного стану», - наголосила Наталія Алюшина, модеруючи дискусійну панель «Сучасний стан організації переговорного процесу щодо вступу України до ЄС».

Вона відзначила важливість відновлення конкурсів на територіях, де немає бойових дій. 

«НАДС підготовлено алгоритм відновлення конкурсів із 14 кроками. Серед них – підготовка та супровід нормативно-правових актів, що відповідає принципам державного управління та рекомендаціям ОЕСР/SIGMA, набрання чинності нового законодавства, оновлення функціонала Єдиного порталу вакансій державної служби. Україна поетапно удосконалюватиме конкурсні процедури, враховуючи отриманий досвід та дотримуючись рекомендацій ОЕСР SIGMA. Повне відновлення конкурсних процедур має відбутися у 3 кварталі 2026 року», - заявила Голова НАДС.

Наталія Алюшина відзначила реформу системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад серед пріоритетних напрямів, визначених індикатором Ukraine Facility. 

«Таблицею реформ та інвестицій результатом цієї реформи визначено як набрання чинності законодавства, що відповідає принципам державного управління, викладеним у програмі Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР, SIGMA)», - зауважила Голова НАДС.

За її словами, з кінця жовтня триває глобальна класифікація посад в державних органах, а НАДС забезпечує її координацію, перевірку, погодження і методологічний супровід.

«Ця реформа, визнається однією із найскладніших в державному управлінні. НАДС співпрацює із міжнародними партнерами, які допомагають нам із дослідженням практик і досвіту різних країн. Наразі триває робота для комплексного впровадження реформи з 2025 року. Вже у І кварталі 2025-го Україна має відзвітуватися про прийняття законодавства та його практичну реалізацію. Саме тому Законопроект № 8222, як ключовий базовий документ політики, має бути прийняти у першу чергу. Одразу після цього, буде оновлено і підзаконне регулювання», - підкреслила Наталія Алюшина.

Іншим важливим напрямом Голова Агентства назвала професійне забезпечення навчальних потреб публічних службовців. За її словами, трендами професійного навчання є скорочення зусиль публічних службовців у пошуках актуальних програм, практикоорієнтований підхід і самоосвіта. 

«Поширеною стає практика, коли організація навчання публічних службовців здійснюється за участі європейських провайдерів освітніх послуг. На умовах співпраці ми реалізуємо низку програм з питань євроінтеграції, удосконалення володіння іноземними мовами. Нашими партнерами є проєкт Natolin4Capacity Building та Європейський коледж в Натоліні, освітня організація EF Language Learning Solutions, тощо», - наголосила Наталія Алюшина.

За її словами, пріоритетним напрямом є також посилення кадрового потенціалу органів державної влади та ОМС для реалізації державної політики у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції.

«З 2020-го НАДС погоджено понад 60 загальних короткострокових програм підвищення кваліфікації з питань євроінтеграції. У 2023-му за цим напрямом навчалися 10 212 публічних службовців. У 2024-му НАДС розроблено і погоджено п’ять відповідних програм підвищення кваліфікації, за якими навчалися 2 379 осіб. Загалом у 2024-2025 роках майже 6,5 тисяч публічних службовців планують підвищити кваліфікацію за цим напрямом», - відзначила Наталія Алюшина.

Голова Агентства відзначила роль Вищої школи публічного управління у навчанні за напрямом «Європейська інтеграція». Там розробили й затвердили 17 загальних короткострокових програм підвищення кваліфікації, із подальшим навчання.

«Усього за напрямом «Європейська інтеграція» підвищено кваліфікацію 1450 державних службовців. За спеціальною короткостроковою програмою «Використання тренінгових технологій під час організації навчання з питань євроінтеграції та наближення законодавства України до права ЄС» підготували 40 тренерів, до повноважень яких належать питання європейської інтеграції та наближення законодавства України до права ЄС. Протягом 2024-го у Вищій школі підвищать кваліфікацію 2312 публічних службовців у сфері євроінтеграції. За цим напрямом у поточному році буде реалізовано 18 програм підвищення кваліфікації», - підкреслила Наталія Алюшина.

Вона відзначила вивчення іноземних мов як професійну необхідність для публічних службовців в умовах інтеграції до ЄС. Зокрема, у рамках проєкту НАДС із освітньою організацією EF Language Learning Solutions навчається англійської 20 830 публічних службовців із 1057 органів державної влади та ОМС. Видано 15 285 сертифікатів про підвищення кваліфікації у володінні англійською мовою.

Довідково:

Участь у семінарі також взяли представники Верховної Ради України, Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, заступники міністрів з питань європейської інтеграції, державні секретарі міністерств, представники ЦОВВ, інших органів державної влади, іноземні спікери. 

Українськими спікерами стали Марія Мезенцева, заступник голови Комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС, Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, Марія Марченко, Заступник керівника департаменту з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Офісу Президента України, Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, Олександр Ільков, генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

Серед іноземних спікерів виступили Байба Браже, Міністерка закордонних справ Латвії, Асьєр Сантільян, Керівник відділу «Європейська інтеграція, належне урядування та верховенство права» Представництва ЄС в Україні, Грегор Вірант, Керівник Програми OECD/SIGMA, Беньямін Боббе, Керівник реферату Центральної та Східної Європи, Директор Представництва Фонду Ганнса Зайделя, Сабін Фрейзер Гюнеш, Голова Офісу ООН Жінки в Україні. Також було передано вітальне слово від Мараша Дукая, Міністра публічної адміністрації Чорногорії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux