• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина долучилася до панельної дискусії «Як змінилося «обличчя» державної служби з часів Революції Гідності до сьогодні: погляд лідерів PGA»
опубліковано 19 грудня 2023 року о 21:30

У Звіті Європейської комісії щодо початку переговорів про вступ України до ЄС відзначено стійкість української системи державного управління. Втім, там констатували факт сповільнення реформи державного управління за окремими напрямами. Зокрема, ідеться про відбір персоналу на основі заслуг, класифікацію посад і реформування системи оплати праці та впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами. 

Про це заявила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час панельної дискусії «Як змінилося «обличчя» державної служби з часів Революції Гідності до сьогодні: погляд лідерів PGA» в рамках щорічної конференції Professional Government Association of Ukraine.

За її словами, Європейська комісія дає чіткий сигнал щодо відновлення конкурсів на основі заслуг, запровадження класифікації посад як передумови комплексної реформи системи оплати праці, а також – щодо прогресу у впровадженні інформаційної системи управління людськими ресурсами. Голова НАДС зауважила, що підготовка Плану Ukraine Facility також містить індикатори, які стосуються згаданих напрямів. 

«Щодо найбільш чутливого питання – оплати праці. Законопроєкт № 8222 прийнято у парламенті у першому читанні. Це – основа реформи, що визначає рамку системи оплати праці на основі класифікації посад. Вже розроблено підзаконні акти, зокрема Каталог усіх посад державної служби. Але ми зважаємо на можливості Державного бюджету та фінансову спроможність країни. Тому урядове рішення закріпити умови оплати праці державних службовців у наступному році в Законі України «Про державний бюджет» обумовлене вимогами часу і відображає позицію Мінфіну  щодо спроможності Держбюджету. Проте, це ще не реформа. Це – крок до неї, зумовлений реальними умовами. Маємо надію отримати підтримку парламенту із законопроєктом №8222», - зауважила Наталія Алюшина. 

Щодо відновлення прозорих конкурсів. «У травні 2022-го Парламент підтримав законопроєкт, який дозволяв призначати людей на посади без конкурсу. Це було болюче питання після зупинки конкурсів під час пандемії. Проте, з огляду на безпекову ситуацію рішення було підтримано. Наразі розуміємо, що треба рухатися далі. Комунікуємо тези щодо повернення до конкурсної процедури і про необхідність її удосконалення. Тепер, маємо починати все з початку. Адже напрацьована Концепція удосконалення конкурсної процедури в 2021 році – не відповідає чинним реаліям», - зазначила Наталія Алюшина. 

Щодо цифровізації процесів на державній службі. «Впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами рухається, маємо відкриту другу фазу. 1 грудня Уряд підтримав постанову, яка зокрема передбачає певну інтеграцію Дія та HRMIS. Так, з’явиться можливість використання мобільного додатку Порталу Дія», - наголосила Голова НАДС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux