• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: Переговорні розділи про вступ України до ЄС регулюють 128 сфер політики, до процесу підготовки буде залучено 76 органів державної влади
опубліковано 08 травня 2023 року о 21:15

Набуття Україною статусу країни-кандидата на вступ до ЄС дало поштовх, аби ми переоцінили свої можливості та спроможність всього державного апарату у сфері ЄС. На цьому наголосила Голова НАДС Наталія Алюшина, презентуючи звіт за результатами проведення опитувань у центральних органах виконавчої влади та інших органах державної влади для оцінки спроможності виконувати завдання щодо імплементації права Європейського Союзу у законодавство України. 

Голова Агентства підкреслила, що основним завданням в межах переговорів про вступ України до ЄС є повне приведення у відповідність законодавства до чинних норм права ЄС. Аби оцінити спроможність органами виконавчої влади  виконувати завдання щодо імплементації права ЄС у законодавство України Національним агентством у співпраці з Центром адаптації державної служби до стандартів ЄС та Офісом реформ КМУ ініційовано та проведено відповідне опитування. 

Опитування  тривало протягом листопада 2022 року – лютого 2023 року. Його учасниками стали 76 органів державної влади та Секретаріат КМУ. В рамках другого етапу  охоплено 2471 фахівець. 

Результати опитування продемонстрували, що переговорні розділи про вступ України до ЄС регулюють 128 сфер політики, а до процесу підготовки до вступу буде залучено принаймні 76 органів державної влади на центральному рівні. 

Одна з цілей дослідження мала визначити органи державної влади, відповідальні за кожну зі 128 сфер політики. Водночас виявилося, що у 12 зі 128 сфер політики не визначено органу державної влади, що відіграє провідну роль у формуванні політики. А у 27 сферах одразу декілька органів визначили свою роль як провідну. 

Кількість фахівців в органах, які безпосередньо беруть участь у розробці політик, що входять до переговорних розділів, становить 3259 осіб. Питанням, що потребує корекції є те, що лише 44% робочого часу ці фахівці витрачають на роботу з політиками, що входять до переговорних розділів. 

Розподіл фахівців, залучених до формування політик є нерівномірним, відповідні переговорні розділи відрізняються як за кількістю сфер, так і за навантаженням. До прикладу, кількість осіб, залучених до формування переговорного розділу у сфері енергетики коливається від 395 осіб до 19 осіб у сфері державних закупівель. Найбільше навантаження щодо підготовки України до вступу в ЄС очікується на Міністерство економіки України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерство енергетики України та Міністерство юстиції України. 

Фахівці міністерств складають 44% всіх фахівців, залучених до формування політик (розробки законодавства). Понад 56% фахівців, які залучені до сфер політик за переговорними розділами, працюють в інших органах державної влади, серед яких  найвагомішу частку займають незалежні регулятори та ЦОВВ, що формують політику.  До кожної зі сфер політик, охоплених процесом євроінтеграції, залучені у середньому 6 підрозділів органів державної влади.

У міністерствах з високим та середнім рівнем навантаження до сфер політик, охоплених переговорними розділами залучено від 45% до 70% самостійних структурних підрозділів, причетних до формування політики у сфері європейської інтеграції (наближення законодавства України до права ЄС). 

Частка фахівців, які одночасно мають досвід проведення скринінгу, правового наближення та володіють англійською мовою на рівні В1 та вище, становить 30%. 

Результати щодо запиту на професійний розвиток продемонстрували, що він є високим серед усіх фахівців щодо більшості запропонованих тем.

Довідково: 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux