• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У НАДС презентували звіт щодо спроможності виконання завдань імплементації права ЄС в законодавство України
опубліковано 08 травня 2023 року о 17:03

Сьогодні у НАДС було презентовано звіт за результатами опитувань з метою оцінки спроможності виконання завдань щодо імплементації права ЄС в законодавство України у рамках Тижня Європи

"Необхідно готувати фахівців, які розуміють загальний перебіг євроінтеграційних процесів і мають відповідні знання. Опитування і представлений звіт є надзвичайно важливими. Вже рік після здобуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС, виконуємо рекомендації, запропоновані Європейською комісією у відповідній оцінці. Наша мета якнайшвидше перейти до наступного етапу – до рішення про переговори про вступ України до ЄС вже у нинішньому році", - наголосив заступник Голови Офісу Президента України Ігор Жовква у вступному слові.

Він зауважив, що торік під час виступу у парламенті Президент наголошував, що євроінтеграція є питанням не лише зовнішньої політики, але і внутрішньої політики, зокрема секторальної економічної інтеграції України до ЄС. «Вже сьогодні необхідно швидко готувати достатньо велику кількість фахівців, які не лише розуміють загальний перебіг євроінтеграційних процесів, але і мають відповідні знання у окремому секторальному підході. Це є наше стратегічне завдання», - підкреслив заступник Голови Офісу Президента України.

«Євроінтеграція — завдання всієї влади. У кожної країни – свій шлях, але принцип доброго врядування, на який ми маємо спиратися, має бути однаковими для всіх країн-членів ЄС. Український Парламент активно працює в цьому напрямі», - зазначив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він зауважив, що як член Координаційної ради з питань держуправління, підтримує реформування Вищої школи публічного урядування. «Маємо багато пропозицій і очікувань від партнерів щодо активної участі у інтеграції програм Вищої школи із європейськими коледжами та обміном досвіду. Ведемо діалог щодо системи мотивацій службовців та відкриття нових можливостей для кар’єрного росту», - зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України. 

Голова НАДС Наталія Алюшина підкреслила важливу роль Вищої школи публічного управління як сучасного освітньо-наукового хабу: «Покладаємо неймовірні сподівання на Вищу школу публічного управління як європейський освітній хаб. Маємо впроваджувати стандарти державного управління в Україні, підвищувати інституційну спроможність органів державної влади з комплексного реформування різних сфер державної політики. Запорукою успішної інтеграції України до ЄС є формування професійної спільноти кваліфікованих державних службовців, які опікуються цими питаннями».  

«Необхідно забезпечити системне професійне навчання у сфері європейської інтеграції, що відповідає, як потребам органів державної влади, так і безпосередньо публічних службовців. У цьому питанні покладаємо неймовірні сподівання на потенціал Вищої школи публічного управління. Цей освітній хаб здатен забезпечити необхідний обсяг знань і обмін досвідом серед усіх провайдерів, які надають і споживають освітні послуги з питань євроінтеграції. Повний цикл підготовки публічних службовців у сфері євроінтеграції забезпечимо за рахунок впровадження у Вищій школі сучасних програм з підвищення кваліфікації», - відзначила Наталія Алюшина.


За два роки Україна не вступить до ЄС. Це – процес на роки. Розуміючи це, вкладаючи величезні державні ресурси в професійну підготовку фахівців, конкурсний відбір, нову систему оплати праці, отримуючи фінансову підтримку міжнародних партнерів, ми зобов'язані створити реальний інституційний механізм євроінтеграції на національному рівні. Про це заявила Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе. «Нам, як і в парламенті восьмого скликання, так, на жаль, і в цьому парламенті бракує спільного політичного бачення того, як налагодити інституційний механізм на рівні законодавства. Аби всі зрозуміли, який державний орган і як має ефективно діяти», - зауважила народна депутатка.

За її словами, урядова відповідальність європейській інтеграції є найбільшою. «Безумовно, ми хотіли би розраховувати, що будь-який законопроект, який поступає до парламенту від Уряду, ні на йоту не відступає від наших євроінтеграційних зобов'язань», - підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов наголосив  на важливості  євроінтеграційного шляху в забезпеченні європейських стандартів на публічній службі. 

«Європейські інституції стали значно ефективнішими, отримавши досвід пандемії, зокрема у подоланні її соціально-економічних наслідків. Далі відбулася надзвичайно важлива геополітично подія – війна в Україні. ЄС несподівано для багатьох виявив активну позицію і забезпечив ефективне управління європейськими інституціями. Це – надзвичайно важливі явища, які ми добре відчуваємо в Україні», - розповів перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції  України до ЄС Вадим Галайчук. 

За його словами професійна європейська бюрократія є наразі основою для формування дієвої європейської політики для прийняття швидких актуальних рішень. «Це є гарним прикладом для України. Важливим для нас є створення у себе такої потужної ефективної сили. Якісна підготовка державних службовців є обов'язковим етапом для підготовки України до вступу до ЄС», - наголосив Вадим Галайчук. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux