• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: «Статус кандидата на членство в ЄС як новий виклик для державної служби України»
опубліковано 31 серпня 2022 року о 18:35

«НАДС посилює спроможність та професійний розвиток державної служби», - зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина під час міжнародного онлайн-діалогу “Розвиток спроможності державних службовців як передумова успішної євроінтеграції”. 

Захід організовано The Aspen Institute Kyiv спільно з Офісом Віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та НАДС в межах проєкту «Доброчесність і врядування», що реалізується за підтримки гранту від National Endowment for Democracy.

Серед головних акцентів у виступі Голови Агентства – утворення Вищої школи публічного управління, адаптація українського законодавства до європейських стандартів, посилення мовної спроможності українських державних службовців, реформа системи оплати праці, відновлення конкурсної процедури із використанням інструментів, здатних під час воєнного стану гарантувати безпеку учасників. 

«Україні необхідний сучасний майданчик для навчання і професійного розвитку державних службовців. Саме тому ініціюємо утворення Вищої школи публічного управління. Доступ до кращих програм матимуть публічні службовці як у центрі, так і в регіонах. Навчання буде побудовано на основі класифікації посад, грейдінгу і має враховувати можливість кар’єрного просування», - підкреслила Наталія Алюшина.

Окремий акцент було зроблено на питанні рівня володіння англійською мовою. Голова Агентства зауважила, що корпус публічних службовців має отримати можливість вивчення англійської мови та удосконалення рівня її володіння. НАДС ініціювало співпрацю із міжнародною компанією «EF Language Learning Solutions». Щотижневі робочі наради дають змогу крок за кроком напрацьовувати основу програми для українських службовців. 

«Найближчим часом в Україні публічні службовці безкоштовно зможуть вивчати англійську мову на базі онлайн школи «EF English Live». Унікальною пропозицією від EF Language Learning Solutions публічним службовцям стане можливість вивчення модулів з права ЄС», - зауважила Наталія Алюшина.  

Аби залучати кращих фахівців на ринку праці та зберегти спроможність апарату державної служби, мають бути запропоновані відповідні умови. Тож залишається актуальним питання реформи системи оплати праці на основі класифікації посад із визначенням грейдів. Важливим кроком на цьому шляху стала підготовка відповідного законопроекту щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців. Наразі документ очікує на  схвалення Урядом і внесення до Парламенту.  

«Обов’язковою складовою нової моделі оплати праці є дотримання співвідношення 70 на 30. Де 70 - стала частина заробітної плати, а  30 - варіативна. За таким принципом підготовлено грейди, які, на відміну від посадових окладів, є обґрунтованими і конкурентними. Важливо також урівноважити наші потреби та можливості держави», - зауважила Голова Агентства.  

За словами Наталії Алюшиної, НАДС успішно рухається вперед у питаннях посилення спроможності та професійного розвитку державних службовців, здійснюються процеси з класифікації посад для впровадження нової системи оплати праці, готуються до відновлення конкурсні добори на посади державної служби. 

«Всі ці кроки є основою для забезпечення спроможності державних службовців, а отже і передумовою успішної євроінтеграції нашої країни», - резюмувала Наталія Алюшина.

Довідково


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux