• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: «Державна служба потребує вмотивованих людей»
опубліковано 14 травня 2021 року о 19:29

Які спеціалісти сьогодні є затребуваними на державній службі, що робить країна для того, щоб заохотити людей до роботи в публічному секторі та як стати державним службовцем. Саме про це говорили сьогодні під час  онлайн-заходу  «Дня відкритих дверей державної служби» в НАДС.

Переглянути запис відео можна за посиланням: https://youtu.be/P-E57EO5Jb4

Такий захід став уже доброю традицією для Агентства. Щороку він слугує хорошою інформаційною платформою як для представників органів влади та державних органів, так і для державних службовців, студентів та усіх бажаючих спробувати свої сили у публічному секторі.

«Загалом на державній службі налічується майже 181 тисяча посад за штатним розписом. З них вакантними є більше 32 тисяч посад. Як бачите, кількість вакансій в розрізі по усій країні наразі є досить значною. Державна служба потребує вмотивованих професіоналів. Людей, чиєю цінністю стане служіння своїй країні, її людям», - зазначила Наталія Алюшина.

Разом з тим, Голова НАДС відмітила, що ринок праці змінюється дуже швидко і державна служба змінюється разом з ним.

«Державна служба так само реагує на нові виклики і зміни, вона стає сучасною. Приходять нові креативні керівники. Вони охоче запроваджують нові інструменти управління персоналом, удосконалюють діючу систему, процеси і процедури. Але без молоді це важко зробити. Адже у молоді інший погляд на речі. Вони спрощують, осучаснюють деякі процеси», - доповнила вона.

 Кожен із запрошених спікерів розповідав про тренди і зміни, які наразі тривають на державній службі.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголосив на тому, що Угода про Асоціацію з ЄС передбачає кардинальні зміни у всіх сферах суспільного життя, а це означає, що потрібні «провідники» таких змін. Тому державна служба потребує сучасних, мотивованих, висококонкурентних державних службовців. Сьогодні у молоді є шанс стати активними творцями таких змін, а не їх споживачами. Реалізувавши себе на держслужбі ви зможете визначати, якою бути цій державі? Які реформи потрібно реалізувати у першу чергу? У який спосіб? І даватимете відповіді на ці питання не раз на 5 років, на виборах, а кожного дня.

Олександр Корнієнко, Голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород також поділився власним баченням, щодо тих якісних змін, які наразі відбуваються в державній службі: «Зараз державне управління загалом та державна служба зокрема стрімко змінюються і стають схожими на ті кращі зразки, які є в усьому світі, Європі: відкритим, сервісно орієнтованим на потреби громадян. Ми працюємо над тим, щоб зробити державну службу більш людиноцентричною. Такою, яка, насправді не має нічим відрізнятися від іншого місця роботи. І  ми в гарному сенсі конкуруємо за робочу силу, якісні кадри, які вже сьогодні мають змінювати країну. Також маємо подолати стереотипне сприйняття державної служби як такої, куди  без зв’язків неможливо потрапити та побудувати власну кар’єру. Це вже відходить у минуле. Запроваджені  конкурсні процедури на всіх рівнях дозволяють спробувати свої сили на державній службі. А щоб зробити державну службу ще привабливішою, разом з НАДС працюємо над зміною умов оплати праці. В перспективі державна служба має стати місцем роботи на все життя, де будуть створені умови для кар’єрного зростання. Щоб людина мала не лише мрію стати, наприклад, міністром, а й можливості для цього».

Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов поділився власним досвідом роботи. Його кар’єра на державній службі розпочиналася з посади спеціаліста першої категорії відділу роботи з молоддю у Львівській міській раді, а вже згодом він працював державним секретарем Міністерства молоді та спорту України. Під час свого виступу він розповів над чим наразі працює Уряд спільно з НАДС, щоб забезпечити належні умови праці для державних службовців:

«Дуже важливим є забезпечити державним службовцям мотиваційну частину, адже ми приходимо на державну службу не лише для того, щоб самореалізуватися. Ми маємо розуміти, що забезпечуємо свої родини і гідний рівень життя. Тому стратегія Уряду в цьому році передбачає реформу системи оплати праці державних службовців. Минулого року ми започаткували пілотний проєкт в кількох центральних органах виконавчої влади, на їх базі вже проведено попередню оцінку сімей посад. Я маю надію, що в найближчий час ми винесемо пропозиції, щоб реформування оплати праці відбулося загально для всіх категорій посад. Щоб заробітна плата державних службовців залежала від KPI та завдань, які виконуються на конкретних посадах, а не від того статусу, який має орган», - відзначив Олег Немчінов.   

Натомість Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції зазначила: «Державна служба — це можливість змінювати країну на краще. Це масштабні проєкти національного та міжнародного характерів, що позитивно впливають на життя мільйонів людей, бізнеси та державні інституції. Візьміть для прикладу Мінцифру — лише за рік нам вдалося побудувати цілу екосистему проєктів: від мобільного застосунку Дія і єдиного порталу державних послуг Дія до проєкту з розвитку цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта та проєкту з розвитку підприємництва Дія.Бізнес».

У під час свого виступу Ірина Бєляєва, директор департаменту молодіжної політики Міністерство молоді та спорту України, розповіла про програму особистісного та професійного розвитку «Державотворець». Ця програма має на меті підвищити рівень свідомості молоді та залучити їх до процесів змін у державі.

Крім того, учасникам заходу розповіли за якими категоріями поділяються посади державної служби,  які загальні вимоги до вступу на державну службу, як підготуватися до конкурсу, які етапи проведення конкурсу на кожну з категорій посад. А також провели справжній майстер-клас, як зареєструватися на єдиному порталі вакансій державної служби - career.gov.ua та подати завку на обрану вакансію.   

А ще, про можливість стажування в державних органах. Голова НАДС Наталія Алюшина запросила молодих спеціалістів пройти стажування в Національному агентстві України з питань державної служби. Детальніше ознайомитися з умовами проходження стажування в НАДС можна за посиланням - https://bit.ly/3br5z6b

Ще однією приємною новиною від НАДС стало оголошення Всеукраїнського конкурсу творчих робіт серед молоді до Дня державної служби, який Агентство проводить спільно з  Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. До участі в конкурсі запрошуються усі бажаючі. Детальніше про умови конкурсу читайте за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux