• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: «НАДС працює над створенням умов для розвитку конкурентного середовища в системі професійного навчання публічних службовців»
опубліковано 22 грудня 2021 року о 12:06

Відбулося засідання Координаційної ради з питань професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад. Головною темою зустрічі став аналіз розвитку системи професійного навчання публічних службовців у 2018 – 2021 роках.

Що вдалося і над чим ще варто працювати задля розвитку сфери професіоналізації кадрів розповіла Голова НАДС Наталія Алюшина. У своїй доповіді вона ґрунтовно зупинилася на кожному з компонентів системи професійного навчання, а саме: визначення потреб у професійному навчанні, формування, розміщення і виконання державного замовлення, формування мотивації до професійного навчання, забезпечення функціонування і розвитку ринку освітніх послуг, моніторинг та оцінку якості навчання.

«НАДС активно працює над створенням умов для розвитку конкурентного середовища, рівних можливостей для суб’єктів надання освітніх послуг незалежно від їх форми власності та забезпеченням ефективного використання коштів державного бюджету. У 2021 році Агентство стало єдиним державним замовником на підготовку публічних службовців за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» на другому (магістерському) рівні вищої освіти. В цілому ж, у 2018-2020 роках навчання магістрів за цією спеціальністю здійснювали 108 закладів освіти у всіх регіонах країни. Відповідні дипломи отримали майже 22 тисячі випускників.  До речі, 50,8% від загальної кількості магістрів публічного управління і адміністрування було підготовлено НАДУ та її регіональними інститутами», - підкреслила Голова НАДС.

Що стосується підвищення кваліфікації кадрів, то за звітний період за держзамовленням НАДС підвищили кваліфікацію майже 99 тисяч публічних службовців. Найбільший обсяг припадав на УШУ, де підвищили кваліфікацію майже 35 тисяч осіб за 17 напрямами.

Також, Наталія Алюшина розповіла й про результати моніторингового дослідження професійного навчання державних службовців, використовуючи методологію SIGMA. Дослідження проведене у 2021 році. «У рамках моніторингу узагальнено інформацію про професійне навчання у 2020 році більше 137 тисяч державних службовців. Моніторинг показав, що понад 67 тисяч державних службовців хоча б один раз пройшли підвищення кваліфікації, що становило 49 % від загальної кількості державних службовців всіх категорій. А ось витрати державних органів на організацію професійного навчання в середньому становили 0,2 % пропорційно до розміру річного фонду оплати праці», - зауважила Голова НАДС. 

Цікавими були й наведені дані  опитування публічних службовців щодо їх задоволеності рівнем організації професійного навчання. Учасниками цього опитування стали понад 26 тисяч державних службовців. І показовим є той факт, що більшість з них позитивно висловилися стосовно якості послуг з професійного навчання.

«Більше половини респондентіва це 53,5%, зазначили, що очікування від навчання за програмами підвищення кваліфікації виправдались повністю. Така ж кількість підтвердила задоволеність змістом програм підвищення кваліфікації. Найвищим балом респондентами було оцінено зрозумілість інформації (67%), її доречність і актуальність (55%), а також стиль ведення занять (55%). 90% респондентів зазначили, що за результатами підвищення кваліфікаціївони повністю або частково поглибили свої знання та навички», - зазначила Наталія Алюшина.

Поділилася Голова НАДС й планами на майбутнє. Так, у 2022 році планується провести на загальнодержавному рівні незалежний моніторинг якості підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та якості освітньої діяльності суб’єктів надання освітніх послуг. Триватиме робота й над утворенням Національної школи публічного управління. Також, заплановано дослідження потреб у професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад (із залученням всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування). Ще одним завданням - є підготовка та реалізація експериментального проєкту щодо запровадження конкурсного відбору виконавців державного замовлення НАДС через Портал управління знаннями. 

В обговоренні доповіді прийняли участь керівник проекту Європейського Союзу «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні (EU4PAR) Угіс Сікс, ректор Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України Радмила Войтович, голова Професійної спілки працівників державних установ України Юрій Піжук, директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко, директор Волинського регіонального центру підвищення кваліфікації Тетяна Литвиненко, директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Дмитро Дзвінчук. 

Додамо, що Координаційна рада з питань професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад є постійним консультативно-дорадчим органом НАДС з питань професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. 

Довідково


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux