• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: «НАДС впродовж року забезпечено всі заплановані заходи, передбачені стратегічними та програмними документами для впровадження реформи системи оплати праці держслужбовців»
опубліковано 11 жовтня 2021 року о 18:21

Прогрес в імплементації реформи системи оплати праці державних службовців проаналізовано під час чергового засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління. Голова НАДС Наталія Алюшина зосередила увагу на ключових завданнях та кроках НАДС щодо виконання плану заходів з реалізації реформи.

Як зазначила Наталія Алюшина, НАДС впродовж року забезпечено всі заплановані заходи, передбачені стратегічними та програмними документами для впровадження реформи: «На І етапі забезпечено прийняття 4 ключових документів, а саме: Концепції реформування системи оплати праці, розпорядження КМУ про підготовку та реалізацію експериментального проекту щодо запровадження системи оплати праці на основі класифікації̈ посад, Методики проведення класифікації посад та Каталогу типових посад. Крім цього, проведено низку аналітичних досліджень. На ІІ етапі забезпечено підготовку до реалізації експериментального проєкту, схваленого Урядом. Зокрема, проведено класифікацію 1844 посад в СКМУ, Мінфіні, Мінцифрі та НАДС з територіальними органами. Також, забезпечено проведення класифікації понад 900 посад фахівців з питань реформ в Офісі Президента та 18 міністерствах. Проведено співставлення рівня оплати праці на державній службі з ринковим, розроблено систему грейдів та нову модель оплати праці. На ІІІ етапі підготовлено проект Умов оплати праці на основі класифікації посад для учасників експерименту».

Окремо, Наталія Алюшина зупинилася на питанні забезпечення єдиних підходів до планування фонду оплати праці на основі реальних потреб. Адже це одне з головних питань стосовно формування джерел покриття видатків. Саме тому, НАДС запропоновано на розгляд і прийняття проекту постанови «Про затвердження Порядку формування фонду оплати праці державних службовців у державному органі». Він забезпечить обґрунтоване планування усіх видатків на оплату праці в розрізі кожної її складової за однаковими правилами для всіх державних органів. «Прийняття Порядку дозволить відмовитись від багаторічної практики утримання вакансій, не буде сенсу збільшувати граничну чисельність, адже фінансуватимуться фактично зайняті посади», - підкреслила Голова Агентства.

Не менш важливим є питання щодо законодавчої рамки для забезпечення впровадження реформи в усіх державних органах. Мова йде про законопроект щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад. «Цей законопроект закладе рамку для нової моделі оплати праці на основі класифікації і порівняння з ринком. Крім цього, прийняття законопроекту сприятиме виконанню доручення Прем'єр-міністра, відповідно до якого необхідно провести класифікацію усіх посад державної служби. Втім, маю зазначити, що за підсумками розгляду,законопроект зазнав низки змін з огляду на враховані пропозиції. Так, змінено строк запровадження нової моделі оплати праці в усіх державних органах на 2023 рік. Виключено норми щодо утримання вакансій чисельністю не більш як 10%. Залишено місячну або квартальну премію та вислугу 50%. Виключено норму, що мінімальний оклад дорівнює мінімальній заробітній платі. Зауважу, що на ці питання також звернули увагу у своєму висновку експерти SIGMA», - розповіла Наталія Алюшина.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux