• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина про роль НАДС в рамках реалізації проекту «Права людини для України»
опубліковано 11 жовтня 2021 року о 18:12

Голова НАДС Наталія Алюшина взяла участь у засіданні Ради проекту ПРООН в Україні «Права людини для України». Свій виступ Наталія Алюшина зосередила на успішних кроках НАДС в рамках реалізації проєкту.

Насамперед, мова йшла про такий важливий напрям, як підвищення кваліфікації публічних службовців в частині дотримання прав людини та протидії дискримінації. «У 2022-2024 роках за цим напрямом  навчання потребуватимуть понад 6 000 осіб. Саме тому, серед наших пріоритетів – розроблення відповідних програм підвищення кваліфікації. Зокрема, Українською школою урядування спільно з проєктом «Права людини для України» завершено розробку навчального курсу з прав людини для державних службовців та запущено онлайн курс «Права людини для державних службовців» на платформі Prometheus. Проведено 15 вебінарів для групи державних службовців у рамках пілотування навчального курсу «Права людини». Крім цього, розроблено загальну професійну програму підвищення кваліфікації державних службовців «Права людини» та спеціальну сертифікатну програму «Тренінг для тренерів з питань прав людини». Відібрано 15 тренерів, для яких проведено методологічну сесію. Наразі триває сертифікація тренерів,  семеро з яких вже можна привітати з отриманням сертифікатів», - розповіла Голова НАДС. 

Також, Наталія Алюшина розповіла й про дослідження Агентства в частині проблеми недискримінації. «На державній службі ми не просто говоримо про рівність та недискримінацію. Ми активно досліджуємо ці питання. Так, з 2019 року НАДС проводить опитування серед державних службовців щодо організаційної культури в органах державної влади. У 2020 році порівняно з 2019-м серед респондентів місцевих органів влади спостерігається зниження рівня дискримінації: за категорією посади на 2,7%за віком на 2,5%за статтю на 0,9%за етнічним чи соціальним походженням на 0,7%за ознакою інвалідності на 0,3%. До речі, саме зараз проходить чергове опитування серед державних службовців і вже зовсім скоро ми будемо розуміти як змінилася ситуація за останній рік», - зазначила Голова Агентства.

Ще один важливий акцент – створення безбар`єрного середовища. Зокрема, Наталія Алюшина подякувала за можливість долучитися до підготовки відеокурсу для державних службовців «Держава без бар'єрів», що, безумовно, допоможе імплементувати принципи безбар’єрності в рамках публічної служби. Також, вона додала, що протягом 2021 року Українська школа урядування проводить навчання за напрямом підвищення кваліфікації публічних службовців з питань забезпечення прав та інтересів осіб з інвалідністю за темою загальної короткострокової програми «Цифрові технології для осіб з інвалідністю». Наразі, за цим напрямом проведено 11 навчань за якими сертифіковано 1101 особу.

Крім цього, наразі в НАДС підготовлено проєкт Методики забезпечення осіб з інвалідністю, які бажають взяти участь у конкурсі на зайняття посад державної служби, розумним пристосуванням. Методика направлена на реєстрацію до Міністерства юстиції. Це ще один важливий крок щодо створення безбар`єрного середовища в частині доступу на державну службу. Додамо, що за даними 2 кварталу 2021 року на державній службі працює 8 760 осіб з інвалідністю, а це більше 5% від загальної кількості працівників.

Наприкінці свого виступу, Наталія Алюшина підкреслила, що Національне агентство України з питань державної служби високо цінує співпрацю з ПРООН Україна та вмотивоване у започаткуванні нових успішних проектів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux