• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина виступила спікеркою в рамках другого Київського форуму рівних прав та можливостей
опубліковано 10 вересня 2021 року о 21:45

Що потрібно зробити для розвитку управлінського потенціалу жінок, їх кар’єрного зростання та розширення участі жінок у прийнятті рішень – ці та інші важливі питання стали предметом обговорення дискусійної панелі «Жіноче лідерство - стратегічний ресурс управління змінами» в рамках другого Київського форуму рівних прав та можливостей. Своїми думками з цього приводу поділилася Голова НАДС Наталія Алюшина, яка стала однією зі спікерок Форуму.

«Відповідно до Закону України «Про державну службу» одним із головних принципів державної служби є забезпечення рівного доступу до державної служби всіх громадян України. НАДС робить усе можливе, щоб незалежно від будь-яких ознак не було дискримінації при вступі на державну службу. Так, в державних установах працює більшість жінок. Але мені хотілося б звернути увагу ось на що. Наразі в державній службі працює 164 136 осіб. З них 121 543 - жінки, а 42 593 - чоловіки. Виходячи з цих цифр, ніби й немає проблеми гендерного дисбалансу. Втім, якщо порівняти кількість осіб, які працюють на керівних посадах, до загальної кількості працюючих, то побачимо зовсім іншу картину. Так, на посадах категорії “А” працюють 53 жінки. Що ж до чоловіків, які займають посади категорії “А”, то це 142 особи. Як бачимо, на керівних посадах жінок менше. І тут нам усім потрібно працювати над зміною стереотипів щодо ролі жінок у суспільстві. Адже щоб розвивати управлінський потенціал, жінкам потрібні умови, в яких вони можуть бути успішними», - розповіла Наталія Алюшина.

Зокрема, Голова Агентства розповіла про те, що наказом НАДС внесено зміни до Типових правил внутрішнього трудового розпорядку, якими передбачено можливість встановлення гнучкого режиму робочого часу. Зокрема, під час встановлення гнучкого режиму робочого часу потрібно враховувати режими роботи закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Звичайно цей пункт розрахований на батьків які доглядають за дітьми. А в більшості випадків ця функція закріплена за жінкою.

Крім цього, НАДС спільно з Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Українською школою урядування за підтримки та сприяння проєкту ООН Жінки «Ґендерна рівність в центрі реформ, миру та безпеки» розроблено програму онлайн-навчання «Ґендерний підхід в управлінні людськими ресурсами».

Не оминула увагою Наталія Алюшина й питання дискримінації: «Кожного року ми проводимо дослідження організаційної культури державної служби України. І результати минулорічного дослідження свідчать, що 18% жінок в ЦОВВ зазнавали дискримінаційних дій по відношенню до себе за ознакою статі. На місцевому рівні цей показник деще нижчий і становить 12%.  Як бачимо, такі явища, нажаль, є. Тому НАДС працює над розробкою навчальних програм, які б навчали розпізнавати факти прояву різних форм дискримінації та як їм варто запобігати».

А ось однією із складових успіху для кожної жінки Наталія Алюшина назвала віру в себе та власні сили. На її думку саме відсутність впевненості заважає жінкам просуватися кар`єрними сходинками, йти в політику чи обіймати високі посади. Але всі ці стереотипи жінками може зламати лише сама.

«Стереотипи можна і варто змінювати. Ось, наприклад, метафора про «скляну стелю». Що жінки самі встановлюють невидимий бар`єр і це перешкоджає їм в отриманні престижних і кращих робочих місць. Але цей стереотип жінка сама може зламати. І найперший крок - варто ділитися і розповідати історії успіху жінок. Адже історія кожної жінки заслуговує на увагу. В кожної з нас є чим пишатися, є про що розповідати, є чому вчитися», - відзначила Наталія Алюшина. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux