• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина зустрілася з європейськими партнерами та обговорила хід проведення реформи державної служби в Україні
опубліковано 09 вересня 2021 року о 18:52

Прогрес у реформуванні державної служби та досягнення за ключовими напрямами реформи стали головними питаннями під час робочої зустрічі Голови НАДС Наталії Алюшиної з представниками європейських організацій-партнерів, які надають підтримку у проведенні реформи державного управління та реформи державної служби. Зокрема, в числі учасників зустрічі Угіс Сікс, керівник проєкту EU4PAR, Френк Пол, керівник відділу «Правосуддя і внутрішні справи» Групи Європейської Комісії з підтримки України, Представництво ЄС в Україні, Тьяса Живко, представниця Представництва ЄС в Україні.

«Наразі НАДС зосереджено на двох пріоритетних напрямах роботи в контексті реформи державної служби на які, власне, й спрямовано головні зусилля нашої команди. Мова йде про реформу системи оплати праці та впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами в державних органах», - акцентувала увагу учасників зустрічі Наталія Алюшина.  

 Саме реформі системи оплати праці державних службовців була приділена більша частина робочої зустрічі. Голова НАДС детально зупинилася на головних кроках в реалізації дорожньої карти реформи: «Реформа системи оплати праці - це один із пріоритетів, передбачений Стратегією реформування державного управління. Адже заробітні плати державних службовців є несправедливими, непрозорими і неконкурентоспроможними. Зазначу, що все, що було передбачено в рамках пріоритетного плану дій Уряду на 2020-2021 роки, НАДС виконано. Мова йде про ґрунтовні аналітичні дослідження, проведення класифікації посад в пілотних органах, розробку нормативно-правових актів. Так, Генеральним департаментом з питань політики оплати праці та функціонального розвитку державної служби забезпечено координацію проведення класифікації посад державних службовців державних органів, які є учасниками експериментального проекту щодо запровадження системи оплати праці на основі класифікації посад. Загалом прокласифіковано 1844 посади державної служби в Секретаріаті Кабінету Міністрів України, Міністерстві фінансів України, Міністерстві цифрової трансформації України, НАДС та його територіальних органах. Також забезпечено проведення класифікації 909 посад фахівців з питань реформ Офісу президента України та 19 міністерств. Втім, поки що невизначеним залишається термін прийняття схеми посадових окладів відповідно до класифікації посад в державних органах, які є учасниками експериментального проекту». 

Також, Наталія Алюшина розповіла про розробку проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад». Цим документом, за словами Голови Агентства, планується запровадити уніфіковані підходи до визначення структури та рівня оплати праці державних службовців. Наразі документ проходить процедуру погодження з зацікавленими органами і НАДС намагається довести та відстояти правильність і принциповість кожної прописаної норми.

Говорили під час зустрічі й про важливість політики цифровізації в сфері державної служби. «HRMIS - це цифровий інструмент підвищення якості та ефективності діяльності органів державної влади. На практиці, кожен, хто доєднався до системи, мав можливість пересвідчитися в її зручності та функціональності. Наприклад, в НАДС з нового року нарахування заробітної плати та інших соціальних виплат здійснюється через HRMIS. На другому етапі впровадження системи  очікується введення в дію ще декількох підсистем, а саме: підвищення рівня професійної компетентності, оцінювання результатів службової діяльності, аналітика та звітність», - зазначила Голова НАДС.

В свою чергу, представники Генерального департаменту з питань цифровізації у сфері державної служби і управління фінансів та бухгалтерського обліку ознайомили учасників зустрічі з фунціоналом публічного порталу HRMIS, розповіли про роботу підсистем «Штат і персонал», «Заробітна плата та табель».

Європейські партнери високо оцінили зусилля команди НАДС щодо реалізації реформи державної служби за ключовими напрямами та запевнили у подальшій підтримці.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux