• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Під час Форуму партнерів Голова НАДС Наталія Алюшина презентувала Дорожню карту з реалізації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»
опубліковано 16 листопада 2023 року о 11:30

В рамках Форуму партнерів 2023 Голова НАДС Наталія Алюшина презентувала представникам посольств, проєктів та програм міжнародної технічної допомоги Дорожню карту реалізації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Цей Закон №3077 було прийнято Верховною Радою України 2 травня 2023 року. 18 липня ц.р. Президент України підписав документ. Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування, але не раніше ніж через шість місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Голова НАДС висловила вдячність всім, хто долучився до розробки та прийняття Закону – команді НАДС, представникам органів місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування, міністерств та центральних органів виконавчої влади, Секретаріату КМУ, народним депутатам та Офісу Президента України. 

«В цьому Законі недостатньо було просто узгодити положення Європейської хартії місцевого самоврядування та принципи реформи децентралізації. Ми врегулювали і врахували інтереси звичайних службовців місцевого самоврядування в найменшій територіальній громаді, і водночас, керівного складу міст- мільйонників», - зазначила Наталія Алюшина.

Презентуючи Дорожню карту з реалізації Закону, Голова НАДС виділила три ключові блоки: 

  • підготовка підзаконних актів та методичних рекомендацій щодо практичного застосування органами місцевого самоврядування процедур, передбачених Законом;
  • проведення масштабної  інформаційно-роз’яснювальної кампанії;
  • професійна підготовка службовців місцевого самоврядування.

НАДС уже зараз працює над кожним з цих напрямків в рамках робочих груп, до складу яких увійшли представники Асоціацій та проектів міжнародної та технічної допомоги. Уже напрацьовано декілька проектів Типових порядків, положень та методичних рекомендацій, які представлені на обговорення членів робочої групи та направлено для надання пропозицій до ключових стейкхолдерів. 

Також, НАДС планує проведення масштабної  інформаційно-роз’яснювальної кампанії про реалізацію Закону про службу в органах місцевого самоврядування, яка охопить не лише службовців місцевого самоврядування, а й потенційних кандидатів на посади в ОМС та жителів територіальних громад. 

В рамках професійної підготовки службовців місцевого самоврядування НАДС уже займається розробкою навчальних / освітніх програм за окремими темами, які будуть цікаві різним групам учасників. 

Крім того, Голова НАДС закликала міжнародних партнерів долучитись та надати підтримку в реалізації проєктів та заходів з імплементації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», щоб ефективно просувати зміни та роз'яснювати новації в законодавстві. Серед таких проєктів, приміром, розробка та запуск інтерактивного сайту з детальною інформацією та тлумаченням Закону України № 3077, типових положень, методології, шаблонів документів, тощо; створення Координаційного штабу реалізації закону № 3077 - платформи, де буде можливість обговорити з експертами прогрес впровадження Закону; створення Офісу розвінчування міфів у сфері служби в органах місцевого самоврядування; розширення проєкту з підготовки Резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України (Резерв відновлення) на органи місцевого самоврядування; розробка та запровадження механізм збору статистичних даних щодо кількісного та якісного складу персоналу в органах місцевого самоврядування; ініціативи для залучення молоді на службу в ОМС та ін. Всі озвучені пропозиції до співпраці з міжнародними партнерами та запити на підтримку цих проєктів та ініціатив були направлені на розгляд керівництва проєктів та програм міжнародної технічної допомоги.

«Сьогодні я окреслила вам Дорожню карту реалізації такого довгоочікуваного для органів місцевого самоврядування Закону. Наскільки цей шлях буде легким та успішним, багато в чому залежить і від нашої з вами взаємодії та подальшої співпраці. У нас є чіткі пріоритети діяльності в напрямку реформування служби в ОМС, і ми сподіваємось на підтримку», - зазначила Голова НАДС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux