• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Співпраця НАДС та Української Гельсінської спілки з прав людини дозволила напрацювати освітні продукти для публічних службовців
опубліковано 07 червня 2024 року о 12:05

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина долучилася до роботи конференції  «На зламі історії: справедливість для жертв війни в Україні». Під час виступу Голова Агентства розповіла про співпрацю НАДС та громадської спілки «Українська Гельсінська спілка з прав людини» у галузі міжнародного гуманітарного права. 

«Навчання з міжнародного гуманітарного права є фокусом уваги НАДС. Зауважу, що Українська Гельсінська спілка з прав людини – партнер Агентства у такому навчанні. Наша співпраця є важливою сферою взаємодії держави та інститутів громадянського суспільства, спрямованою на професійний розвиток публічних службовців і забезпечення інтересів громадян на основі розуміння цінностей прав і свобод людини, міжнародних гуманітарних стандартів», - зазначила Наталія Алюшина.

За словами Голови Агентства  важливо, щоб представники державних органів та органів місцевого самоврядування    знали національні й міжнародні норми щодо поводження під час війни; орієнтувалися, в яких випадках органам влади слід застосовувати конвенції з міжнародного гуманітарного права; враховували норми міжнародного гуманітарного права під час підготовки та ухвалення управлінських рішень; знали гуманітарні стандарти захисту цивільних осіб і полегшення страждань жертв війни; мали навички фіксації доказів у злочинах війни.

Аби допомогти публічним службовцям опанувати знання та навички з міжнародного гуманітарного права, НАДС та  спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини напрацьовано ряд освітніх продуктів. Серед них, серія вебінарів з міжнародного гуманітарного права. Цей проєкт стане в нагоді тим публічним службовцям, які бажають зрозуміти як застосувати норми, чинні в умовах міжнародного збройного конфлікту та захисту цивільних осіб. Тільки цьогоріч у травні такий інтенсив вивчали 116 осіб. Зокрема ті, хто комунікує державну політику в умовах військового стану.

Також розроблено типову загальну короткострокову програму підвищення кваліфікації «Міжнародне гуманітарне право у професійній діяльності публічних службовців». Вона доступна для реалізації будь-якими провайдерами, які бажають навчати з  цієї тематики. 

З жовтня 2023-го на платформі Prometheus є вільний доступ до онлайн-курсу «Міжнародне гуманітарне право у професійній діяльності публічних службовців». Курс дозволяє навчатися за допомогою відео, подкастів і коментарів експертів. За вісім місяців курс опанували 5669 осіб, отримавши відповідні сертифікати. 

У 2023 і 2024 роках Українська Гельсінська спілка з прав людини за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги підвищує кваліфікацію публічних службовців з міжнародного гуманітарного права. За цей час підвищили  кваліфікацію 166 осіб. У Вищій школі публічного управління у 2024-му за державним замовленням підвищили кваліфікацію з міжнародного гуманітарного права 512 осіб.

Відзначила Наталія Алюшина й участь представників Української Гельсінської спілки з прав людини у роботі Координаційної ради та Експертно-консультативної ради при НАДС. Це сприяє організації професійного навчання публічних службовців з актуальних питань під час війни.

У рамках стратегічного планування навчання на наступні роки НАДС вже вивчає потреби навчання з питань застосування міжнародного гуманітарного права в умовах збройного конфлікту. Про такі потреби на період 2025-2027 років заявили 7838 осіб державних службовців категорій «Б», «В» і ПОМС, а також 96 державних службовців категорії «А». То ж співпраця у згаданому напрямі буде продовжуватися й надалі. 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux