• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Відбулося засідання колегії НАДС
опубліковано 06 грудня 2023 року о 16:24

Під час засідання колегії НАДС заслухали інформацію щодо дорожньої карти реалізації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№3077-ІХ), розвитку системи професійного навчання, а також стану реформування системи оплати праці державних службовців в Україні. Засідання відбулося під керівництвом Голови Агентства Наталії Алюшиної.

Директор Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі та в органах місцевого самоврядування Юлія Марушкевич розповіла про головні кроки з реалізації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№3077-ІХ). Зокрема, мова йде про підготовку підзаконних актів та методичних рекомендацій щодо практичного застосування органами місцевого самоврядування процедур, передбачених Законом; проведення масштабної інформаційно-роз’яснювальної кампанії; професійну підготовку службовців місцевого самоврядування. Наразі вже розпочато роботу за кожним з цих напрямків. Напрацьовано декілька проєктів Типових порядків, положень та методичних рекомендацій, які представлені на обговорення членів робочої групи та направлено для надання пропозицій до ключових стейкхолдерів. Розроблено два професійні стандарти, а саме: «Спеціаліст місцевого самоврядування з питань доступу до публічної інформації» та «Спеціаліст місцевого самоврядування з питань комунікацій». Також планується розробити ще один професійний стандарт - «керуючий справами». 

За словами директора Генерального департаменту з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Людмили Рикової освітні ініціативи НАДС у 2023 році були спрямовані на посилення інформативної спроможності системи професійного навчання, орієнтованої на сьогоднішні потреби державних органів та ОМС. Зокрема, НАДС ініційовано розроблення та впровадження провайдерами освітніх послуг програм підвищення кваліфікації, що охоплювали питання функціонування публічної служби з урахуванням особливостей та обмежень воєнного стану. З початку року понад 23 тисяч публічних службовців пройшли навчання щодо діяльності державних органів та ОМС в умовах військової агресії. Затребуваними темами були питання діяльності служб управління персоналом; організація бюджетного процесу; новели законодавства у сфері трудових відносини; організація процесу публічних закупівель; особливості розрахунку, обліку та інвентаризації резервів відпусток в бюджетних установах; надання адміністративних послуг; формування та виконання місцевих бюджетів та інші питання.

Ще одним важливим напрямом - є забезпечення процесу реінтеграції звільнених територій та сталого розвитку України. У 2023 році впроваджено 19 програм підвищення кваліфікації з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території, управління деокупованою територією. З них 15 програм – Вищою школою публічного управління. 

Не менш важлива ініціатива - всеукраїнський проєкт з вивчення англійської мови. Сьогодні публічні службовці мають можливість через Портал управління знаннями безкоштовно вивчати англійську мову на платформі швейцарської міжнародної освітньої організації. Загальна кількість зареєстрованих користувачів, які проходять навчання на платформі, становить понад 18 тисяч осіб із понад 900 органів. Кількість виданих сертифікатів про підвищення кваліфікації – близько 11 тисяч.

Директор Генерального департаменту з питань політики оплати праці та функціонального розвитку державної служби Наталія Крінська-Шарай доповіла про хід реалізації реформи системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. Зокрема, 28 липня Парламентом прийнято у першому читанні законопроєкт № 8222. Також вже завершено роботу Робочої групи щодо його доопрацювання до другого читання. Відтак законопроект готується до розгляду на підкомітеті. У 2024 році Національне агентство має забезпечити підготовку до повноцінного впровадження реформи з 2025 року. Це і прийняття підзаконних актів, і класифікація усіх посад державної служби за повною процедурою, співставлення з приватним сектором та перегляд підходів до планування фонду оплати праці державних службовців.

Окремо Наталія Крінська-Шарай розповіла про хід класифікації посад. Для проведення класифікації посад у цьому році, НАДС було оновлено Каталог типових посад та розроблено Алгоритм її проведення в умовах воєнного стану. Класифікацію посад державної служби розпочато 25 жовтня за спрощеною процедурою з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2023 року № 1109. Наразі НАДС опрацьовує, узагальнює та погоджує результати класифікації посад. Фактично, на сьогодні, здійснено трохи більше половини від запланованого у 2023 році для завершення класифікації. Попереду продовження перевірки відомостей та, за потреби, їх доопрацювання.

Члени колегії висловили підтримку ініціативам НАДС. До обговорення долучилися Юрій Піжук, Голова профспілки працівників державних установ, Наталія Ненюченко, державний секретар Міністерства соціальної політики України, Ігор Хохич, керівник апарату Національного агентства з питань запобігання корупції, Віктор Тимощук, заступник Голови Правління Центру політико-правових реформ, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux