• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
З представниками судової гілки влади обговорено питання реформи системи оплати праці держслужбовців
опубліковано 23 лютого 2023 року о 15:20

Голова НАДС Наталія Алюшина обговорила з представниками судової гілки влади питання реформи системи оплати праці держслужбовців, зокрема, працівників судів. Мова йшла про основні положення законопроекту №8222 щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад, а також про необхідність вирішення суперечностей щодо Каталогу типових посад державної служби і критеріїв віднесення до таких посад в частині судових органів. 

За словами Голови НАДС, при розробці проєкту Закону значні зусилля були спрямовані на врахування інтересів всіх сторін, зацікавлених у встановленні прозорих умов нарахування зарплат в публічному секторі. Згаданий проєкт одноголосно підтримано Урядом і зареєстровано у Верховній Раді. Наразі триває робота над законопроєктом в профільних комітетах Верховної Ради.  

Наталія Алюшина акцентувала увагу на необхідності нагального врегулювання оплати праці держслужбовців, зокрема органів судової гілки влади, у яких рівень заробітної плати є критично низьким.   

Учасники зустрічі зауважили, що посадові оклади працівників судів, зокрема, секретарів судових засідань, спеціалістів канцелярій, судових розпорядників складають 5368 гривень і фактично не відповідають навіть рівню мінімальної зарплати в Україні при високому навантаженні. 

За результатами зустрічі Голова НАДС ініціювала створення Міжвідомчої робочої групи для врегулювання питань щодо оплати праці та класифікації посад державної служби органів судової влади. Це допоможе напрацювати ефективні рішення з вирівнювання дисбалансів в оплаті праці держслужбовців апаратів судів. 

На думку Наталії Алюшиної, інтереси усіх державних службовців, зокрема із судових органів, мають бути враховані у зарплатному законопроєкті №8222, що очікує розгляду парламентаріїв. 

«Наша спільна мета – побудова прозорої, зрозумілої та справедливої системи оплати праці працівників державних органів. Маємо синхронізувати зусилля і запровадити нову модель оплати праці держслужбовців. Це один з пріоритетів реформи публічного управління та важлива складова частина порядку денного роботи НАДС. Реформа системи оплати праці держслужбовців - один з індикаторів членства України в ЄС. Тож, будемо відстоювати і захищати інтереси усіх держслужбовців, в тому числі працівників апаратів судів», - зазначила Наталія Алюшина.   

У нараді взяли участь керівники апаратів Верховного суду, Конституційного суду, Вищого антикорупційного суду, Державної судової адміністрації України та Вищої ради правосуддя.  

Довідково:  нещодавно відбулось засідання тематичного круглого столу за участі народних депутатів, урядовців, експертів, представників громадськості та профспілки працівників державних установ. Там, зокрема, розглядалася ситуація щодо нарахування зарплати працівникам судів та інших державних органів. Представники органів судової влади звертали увагу на дискримінаційні розриви у системі оплати праці державних службовців апаратів судів та загострення цієї проблеми під час війни. Адже часто саме несправедливий рівень заробітних плат в державному секторі є причиною звільнень працівників з державної служби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux