• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
НАДС та Проєкт IREX / Україна домовились про співпрацю з реінтеграції та адаптації ветеранів і ветеранок війни до цивільного життя та роботи на публічній службі
опубліковано 27 червня 2024 року о 21:15

Голова НАДС Наталія Алюшина провела робочу зустріч з представниками Програми реінтеграції ветеранів IREX / Україна  –  Регіональною директоркою IREX Джоанною Рогозінською (Joanna Rohozinska), технічними радниками IREX Крісті Енн Хофланд (Christi Anne Hofland) та Костянтином Татаркіним, старшою програмною менеджеркою IREX Мар'яною Гулевич.

Обговорили питання соціальної адаптації ветеранів та ветеранок війни та їх підготовки до роботи на публічній службі.

«Адаптація ветеранів війни до мирного життя є складною та багатоаспектною проблемою, що потребує комплексного підходу, а також співпраці між владою, громадськістю та власне ветеранами. Психологічна реабілітація, психосоціальна підтримка, професійна адаптація – це ті аспекти, над якими працює НАДС, щоб процес інтеграції ветеранів та ветеранок до роботи в органах публічної влади пройшов максимально комфортно для всіх сторін», - зазначила Наталія Алюшина на початку зустрічі.

За словами Голови НАДС, більше чотирьох тисяч державних службовців проходять службу в ЗСУ. Ще тисячі ветеранів та ветеранок є потенційними кандидатами на посади публічної служби. І треба бути готовими до їх повернення. 

Експерти НАДС розробили Порадник щодо адаптації та організації роботи ветеранів та ветеранок на публічній службі, що допоможе HR-службам в державних органах та органах місцевого самоврядування підготуватися до взаємодії з цією категорією працівників, а також надасть поради щодо їх адаптації на робочих місцях. Документ включатиме поради керівникам та фахівцям з питань управління персоналом, як провести співбесіду з кандидатом-ветераном(кою), етику комунікації з ветеранами(ками), як адаптувати новопризначених ветеранів(ок), як підготувати команду до повернення / прийняття на роботу ветерана(ки), як вирішувати конфлікти та ін. Порадник допоможе знайти баланс інтересів між потребами ветеранів та потребами державного органу.

У 2023 році НАДС затверджено Методичні рекомендації з питань формування безбар'єрності на робочому місці в органах публічної влади. Мова йде про фізичну, цифрову, інформаційну та організаційно-культурну безбар'єрність, що передбачає створення належних умов роботи для учасників бойових дій та інших осіб, які захищали Україну під час війни.

Під час зустрічі обговорювались також напрями співпраці в напрямку підготовки навчальних програм для реінтеграції ветеранів/ветеранок на публічній службі. НАДС наразі розроблено програму підвищення кваліфікації "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі", мета якої – навчити публічних службовців опікуватися аспектами ментального здоров’я, володіти інструментами взаємодії у форматі "рівний-рівному", засобами розвитку резильєнтності, тощо. 

Крім того, Вищою школою публічного управління розроблено низку навчальних курсів для надання допомоги ветеранам і ветеранкам, які будуть працювати в органах влади. Зокрема, за підтримки Регіонального фонду "Реформа державного управління у країнах Східного партнерства" (GIZ), проводиться цикл тренінгів "Підтримка ментального здоров’я в умовах війни". Здійснено комплекс заходів щодо психоемоційної підтримки, розроблено та реалізовано чотири програми підвищення кваліфікації з питань психосоціальної підтримки, адаптації та розвитку психологічної компетентності публічних службовців.

Окрему увагу під час зустрічі було приділено організації проведення стажування молоді у формі стартап-акселератора «Лабораторії формувачів політик». Концептуальна ідея Акселератора – це залучення молоді, у тому числі ветеранів, до онлайн / офлайн навчання і отримання практичного досвіду для роботи в державних органах, підготовка мотивованих фахівців з формування державних політик у відповідних сферах з числа молоді та студентів закладів вищої освіти України. Акселератор направлений на мотивацію молоді, ветеранів та ветеранок на активізацію нестандартного мислення, прийняття нестандартних рішень та роботу в умовах війни.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux