• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Відповіді на запитання щодо дії окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану»
опубліковано 20 травня 2022 року о 10:18

20 травня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (далі — Закон № 2259), яким внесено зміни до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”. Зазначеними змінами,  зокрема, врегульовано питання призначення на посади державної служби громадян України в період дії воєнного стану.

Відповідаючи на ваші запити НАДС, підготував низку порад, які покликані допомогти державним органам швидко та якісно організувати підбір та призначення на посади державної служби в період дії воєнного стану.

Закон № 2259 покладає усю відповідальність за організацію призначення у період дії воєнного стану на державний орган. Відтак, залишається відкритим питання для служб управління персоналом, які дії вони можуть здійснити, щоб максимально вчасно та якісно підібрати персонал на посади державної служби.

Перше, на що доцільно звернути увагу — комунікація всередині державного органу щодо необхідності заповнення вакансій. Зберіть інформацію про вакансії, які потребують термінового заповнення у державному органі, тобто про ті посади, без виконання обов'язків за якими функціонування органу у період дії воєнного стану є неможливим. Рішення про їх заповнення приймає керівник державної служби або ж суб'єкт призначення. 

Потрібно пам'ятати, що таке заповнення посад має свої ризики. У вас не має можливості скористатися усіма етапами конкурсу та оцінити знання, досвід та навички осіб, які виявили бажання стати членом вашого колективу. Відтак, ви маєте завчасно продумати декілька моментів:

  • узгодити з безпосереднім керівником посадову інструкцію (якщо вона відсутня) та спільно підготувати опис вакансії. Звісно, ви можете скористатися адаптованою версією умов проведення конкурсу, до яких вже звикли як державні органі, так і кандидати (приклад);
  • визначити, у який спосіб ви поширюватимете інформацію про вакансію і за якими каналами комунікації ви будете підтримувати зв'язок з можливими  претендентами на зайняття посади державної служби; 
  • домовитися, яку інформацію необхідно отримати від претендента на зайняття посади державної служби та за якою формою. Звісно, ви можете запропонувати заповнити резюме довільної форми, або ж резюме встановленого зразка відповідно до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25 березня 2016 року № 246, (далі — постанова КМУ №246) або ж взагалі — надіслати заповнену особову картку встановленого зразка. У будь-якому разі необхідно отримати максимум інформації для прийняття рішення про призначення;
  • узгодити в який спосіб буде прийнято рішення про призначення. Наприклад, керівник державної служби або суб'єкт призначення, чи уповноважена ним особа може після ознайомлення з наданою інформацією, документами провести співбесіду, зокрема за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку,  з декількома претендентами на зайняття посади державної служби. 

Крім цього, потрібно узгодити з керівником державної служби або суб'єктом призначення — наскільки швидко потрібно заповнити вакансію. В країні війна і часу на організацію може бути обмаль. Тому, хочемо звернути увагу, на кандидатів, які успішно пройшли усі етапи оцінювання під час конкурсів, які проводилися у вашому державному органі, та які не стали переможцями. Це перший пул ваших претендентів на заповнення вашої вакансії. І ви вже маєте їх контактні дані, резюме і результати оцінювання. Також, пам'ятайте про можливості внутрішнього набору. 

Отож, після того, як ви з'ясуєте усі ці моменти з безпосереднім керівником, керівником державної служби або суб'єктом призначення — ви зможете чітко спланувати роботу по заповненню вакансій на найближчий місяць. 

Важливо! При поширенні інформації про вакансію, просимо звернути увагу, що норми статті  24-1 Закону України “Про рекламу” містять  обмеження щодо розміщення інформації про вакансії (прийому на роботу), а саме забороняється зазначати вимоги за ознаками: раси, кольору шкіри, віку, статі, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сексуальної орієнтації, політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших громадських об’єднаннях, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

Звертаємо вашу увагу! Після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на посади державної служби, на які особи призначені відповідно до абзацу першого частини п’ятої статті 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, оголошується конкурс. Граничний строк перебування особи на такій посаді становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Довідково



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux